Ursus Arctos

Hun - magyar rokonság?

2024. február 24. - Ursus Arctus

Ígéretünk szerint - melyet az előző posztunkban tettünk, amikor a Hunok népéről írtunk - ezúttal a hunok és magyarok kapcsolatait boncolgatjuk historikus kontextusban.

A hun - magyar kapcsolatokról és az esetleges rokonságról két történeti hagyomány emlékezik meg: az egyik Kézai Simontól származik, aki a XIII. században élt IV. László udvarában és 1283-ban írta meg híres gestáját Gesta Hunnorum et Hungarorum címmel. Bár a mű egyértelműen ír a hun - magyar rokoni kapcsolatokról, hitelességét erősen megkérdőjelezi, hogy szerzője közel 400 évvel később írta meg ahhoz a korhoz képest melyben gestájának cselekménye játszódik. Vagyis 1283-ban ír arról, hogy szerinte mi történt a VIII. - IX. században.

kezai_simon.jpg

Kézai Simon a Képes Krónikában. Forrás: LINK

A Képes Krónikában (Kálti Márk leírásaiban) és Kézai gestájában Hunor és Magor a hírneves Ménrót király fiai, akik egy vadászt során a csodaszarvast követve lelnek új hazára. Itt egy legyőzött fejedelem lányait feleségül véve alapítanak országot.

A másik történeti hagyomány abból a hitből táplálkozik, hogy mivel a hunok az V. század közepén a Kárpát-medencében rendezkedtek (és innen kiindulva támadták a Nyugat-római Birodalmat) biztosan rokonai lehettek a társégbe 440 évvel később érkező magyaroknak. Ennek a gondolatnak köszönhetjük a HUN (Hungary) megjelölésünket is Európában.

hun_nepmozgasok_map.jpg

Hun népmozgások a IV. - V. században. Forrás: barbarzynskie.pl

A valóságban egyelőre nincs történeti bizonyíték arra nézve, hogy valaha is lett volna kapcsolat (vagy együttélés) a távoli Kína vidékeiről a Kárpát-medencébe vándorló hunok és az ázsiai (Ural-vidéki) ősmagyarok között. A fő probléma a térbeli és időbeni távolság. A térbeli távolságot az adja, hogy míg a hunokról V. század elejéig a Sárga-folyó vidékéről ír a legtöbb forrás, majd 425 és 455 között a Kárpát-medencébe "helyezi" őket, addig a magyar törzsekről az első források (Bizánc révén) csak a IX. század elején emlékeznek meg a dél-orosz sztyeppén 830-ben egy Sarkel nevű erőd ostroma kapcsán a Don folyó déli szakaszán.

Vagyis nem tartózkodtak egy időben egy helyen a hunok és magyarok. Míg a hunok a Távol-Keleten, majd a Kárpátok vidékén jelennek meg, addig a magyarok őseit nem említi meg egyetlen forrás sem ezeken a vidékeken, csak majd bő 400 évvel később (mire a hunok birodalma összeomlik).

hunok_animacio.jpg

Hunok (illusztráció). Forrás: reddit.com

Ugyanakkor nem is zárható ki teljesen a kapcsolat-felvétel a hunok és magyarok között két történeti időszakban: az egyik a V. század előtti korszak, amikor a magyarság pontos tartózkodási helye ismeretlen (valahol az Ural hegység keleti oldalára helyezhetőek) itt viszont a hunok legnyugatibb törzseivel éppen érintkezhettek. Ezt jelzi a lenti térkép, melyen a Xiongnu állam látható bejelölve, akiket a hunok őseiként ismert a történettudomány. Ez a nép a Krisztus előtti II. században kiterjedt állammal rendelkezett a kínaiakkal később kezdődő nagy háborúk előtt. A hun területek ekkoriban elnyúltak a Bajkál tó vidékéig, mely közel található feltételezett őshazánk egyik lehetséges vidékéhez. hun_magyar_terkep.jpg

Forrás: en.wikipedia.org

A másik lehetséges kapcsolatfelvételi idő (hunok és magyarok között) a V. - VIII. század, amikor a felbomlott hun birodalom szétszéledő hun csoportjai a sztyeppei régióba vándorolva találkozhattak az odaérkező, Ural-vidékről elindult magyar törzsekkel. A kérdés csak az, hogy ennyire korai időpontban lehettek e magyarok a sztyeppei folyosóban és a 455-ben felbomlott Hun Birodalom népei eljuthattak e népként a sztyeppei részekre.

A kérdés tehát a hun - magyar rokonságról és kapcsolatokról egyelőre nyitott marad. Bármennyire is szeretnénk egy ősi, harcias néphez kötni eredetünket, erre jelenleg nincsenek történeti, írott vagy akár régészeti bizonyítékok, csupán annyi jelenthető ki, hogy nem is zárható ki ennek lehetősége.

ursus_alsolec.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ursusblog.blog.hu/api/trackback/id/tr4218338295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Etniez 2024.02.25. 17:01:31

Pedig olyan jó sztori, hogy a kínaiak rokonai vagyunk :) Ha jól tudom, a hun törzsek nagy része a mai Kínába ment.

Ursus Arctus 2024.02.25. 18:51:29

@Etniez: Nem tudják a történészek sem, hogy hová tűnt a hun népesség, mint ahogyan a szkíták, avarok, besenyők és még vagy tucatnyi nép esetében sem tisztázott dolog ez. A legvalószínűbb minden ilyen esetben a beolvadás a környező népekbe.

fkv.119 2024.02.25. 19:36:41

@Ursus Arctus: Ilyenkor az a kérdés hogy HUN vannak? :D

'it's cool to know nothing' 2024.02.26. 09:17:55

Még egy, a finn-ugor szétválás pedig jó 6000 éve történt, Ötzi előtt vagy 700 évvel, tehát simán lehetett a finn-ugor őshaza bárhol akár Európában, miközben az Indo-Európaiak ősei valahol a Bajkál környékén tanyáztak.
Ezt a rejtélyt majd a genetika úgyis megoldja.

Ursus Arctus 2024.02.26. 11:16:48

@'it's cool to know nothing': Ezzel csak az a baj, hogy
1.Fogalmunk sincs mikor és hol történt a magyar-ugor szétválás (ha volt egyáltalán ilyen)
2.Ami a "mozgékony nomád népet illeti", senki nem állítja, hogy csak egy irányba tud mozogni, de miinden forrás ami ma fellelhető (bizánci, muszlim, ruszin) egy Európa felé történő vándorlásról ír.
3.A nomadizáló vándorlás természetesen nem úgy történik, hogy elindulnak és megérkeznek. A vándorlás éveket, évtizedeket is igénybe vehet, hiszen egy-egy területen a nomadizáló népek éveket is eltölthetnek (amíg az adott vidék értékeit - erdők vadjait, földek terméseit - le nem rabolják)
4.Az hogy "bejártuk volna egész Ázsiát" pláne faltól falig semmi nem támasztja alá. Ha így lett volna, szinte biztosan maradtak volna utánunk forrás-töredékek.
5. A hunok és a magyarok NEM tartózkodtak ugyanakkor ugyanott. Éppen ez az egyik fő probléma a hun-magyar rokonságelmélettel.
6.A "kulturális azonosság" hunok és magyarok között már csak azért is problémás, mert alig tudunk valamit a hunokról. Még olyan alapvetéseket sem, hogy milyen nyelvet használtak és inkább türk vagy inkább mongoloid fenotípussal illetve identifikációval rendelkeztek.

Dead Man 2024.02.26. 15:30:21

Valójában a hunoknak még a Hungary elnevezéshez sincs közük, ez csak egy véletlen hasonlóság ami egybecseng a legendával.

A magyarok elnevezése nyugaton a bolgár törzsek "onogur" elnevezéséből ered. Az "on ogur" jelentése "tíz törzs" a bolgárok eredeti türk nyelvén. A magyarok is onnan érkeztek ahonnan korábban az onogurok is jöttek, ezért neveztek minket is onogurnak.

Az "Onogur"-ból származik a német "Ungarn", az olasz "Ungheria" és a francia "Hongrie" is, ez utóbbit ongrinak ejtik a néma h miatt. Az angolba a franciából került át ahol már kiejtették a h-t is, így lett "Hungary" és ez még visszakerült a magyarba is mint "Hungária".

Hát így jött létre a véletlen egybecsengés a hunok és a Hungária között, pedig valójában nem a hunokhoz hanem a bolgárokhoz van köze.
süti beállítások módosítása